Главная » 2014 » Май » 5 » Одеса показала характер...
20:28
Одеса показала характер...

Одеська трагедія в черговий раз оголила проблеми. Існують як мінімум три причини нинішньої ситуації в Україні. 

Перша. Робота російських диверсійних груп, які фактично організовують та керують процесами по дестабілізації ситуації в Україні. Служба безпеки України надала вже чимало доказів, які підтверджують підривну діяльність росіян на території України. Одне з останніх повідомлень СБУ:

«Провокації, які відбулися 2 травня в м. Одеса, сталися за зовнішнього втручання та профінансовані колишніми високопосадовцями уряду Януковича (Арбузовим та Клименком). Події за участі незаконних військових формувань з території невизнаного Придністров’я координувалися диверсійними групами з Російської Федерації. В результаті спецоперацій, проведених СБУ у Харкові, Одесі, Миколаєві та Херсоні, терористи-найманці залишилися без місцевої підтримки. Завдяки активній позиції місцевих мешканців, вдалося зірвати зухвалий задум злочинців та спеціальних служб РФ».

Друга. Попри двомісячне перебування при владі, нинішні керманичі так і не змогли взяти під контроль правоохоронні структури країни. Розмір корупції й досі зашкалює, а зрадників не меншає. Скільки вже було прикладів відвертої співпраці міліції з сепаратистами під час подій на сході? Безліч. Через це навіть гинули люди. Невже на цей раз для того, щоб перевірити одеську міліцію, мали відбутися події 2 травня? Чому не були зроблені кроки на випередження? Знову квотний принцип? Що це за взаємні звинувачення структур Авакова і Махніцького у винуватості звільнених бандитів? І взагалі що це за зв’язок між регіоналом Ківаловим і свободівцем Махніцьким, який отримав нагороду від президента Одеської юракадемії?    

«І щоб ви розуміли по Одесі. Ніхто і нічого не робить! — пише у себе на сторінці у «Фейсбуці» одеська журналістка Зоя Казанжи. — 2 травня — це частина сценарію. Потрібен був привід. І заради цього могли покласти кого завгодно. Пазли зійшлися. Я дзвонила всім, в тому числі і керівникам області. У тому числі і в Київ... Ми ж так пишалися, що у нас з’явилися у владі «нові люди»... Мукають у відповідь. Розгублені? Ні. Обізнані... Органи правопорядку міста Одеса вимагають негайного звільнення всього керівного складу, включаючи середню та вищу ланку апарату в МВС, СБУ, ГПУ».

Третя. П’ята колона в Україні, яка виступає головним інструментом в реалізації планів Путіна. Серед населення — це люди, які застрягли в совку і орієнтується на Росію, серед політиків — це в основному комуністи та регіонали. Ситуація із загиблими в одеському Будинку профспілок демонструє, що можна взяти гроші за участь у акціях і... померти.

Проте Одеса стала чи не першим містом на південному сході, де проросійські сепаратисти отримали гідну відсіч. В умовах зради міліції і відвертого нападу російських терористів, одесити ціною власних життів продемонстрували характер. Плани Путіна точно пересунуті в часі, а місцеві колаборанти відчули гідну відповідь.

Про ситуацію в Одесі — в інтерв’ю з провідним науковим співробітником Одеської філії НІСД Олексієм ВОЛОВИЧЕМ. 

— Пане Олексію, ваша версія подій в Одесі.

— Донедавна у нас було відносно тихо. Але ми розуміли, що це затишшя перед бурею. Ми знали і відчували, що в Одесі є доволі потужні проросійські сили, які в певний момент можуть виступити. На Куликовому полі вже тривалий час стояли їхні палатки, але їх ніхто не прибирав. Терпіли. Звісно, Одеса для путинської агресивної машини має набагато більше значення, ніж Донбас. Тому що Донбас — здебільшого депресивний, не думаю, що Путін буде напряму захоплювати цей регіон. А от Одеська область для нього є надзвичайно важливим стратегічним регіоном. Якщо йому тут вдасться встановити контроль або дестабілізувати ситуацію, то він поєднає російські військові бази — в Криму та Придністров’ї. Тому, думаю, провокації в Одесі будуть продовжені саме для того, щоб мати підстави ввести так званих російських миротворців для «защиты русскоязычного населения».

— Чому, на вашу думку, одеська міліція фактично виступила на боці сепаратистів?

— Найбільша вада центральної і регіональної влади — невміння діяти на упередження. Можливо, це складно робити, тому що більшість силових структур деморалізовані, дезорієнтовані, корумповані, але міліція поводила себе не просто безпорадно, а зрадницьки. У них були перев’язані руки червоними стрічками, так само, як і у проросійських бандитів. Сепаратисти стріляли в людей, ховаючись за спинами міліції. Тому немає чого дивуватися, чому міліція нічого не робила, щоб не допустити трагедії. Також я думаю, що Немировський як голова облдержадміністрації проявив себе не з кращої сторони.

— Що все-таки відбулося в одеському Будинку профспілок?

— Хто підпалив будівлю, важко сказати, але, швидше за все, це зробили ті, що заховалися в ній. Сепаратисти кидали «коктейлі Молотова», і це могло стати однією з причин пожежі. Схоже на те, що російські диверсанти і організатори провокацій в Одесі втекли, а в Будинок профспілок вони завели простих одеситів, які піддалися на проросійську агітацію. Для Росії потрібні були жертви. Цього вимагає путинська камарилья, щоб, мовляв, було кого захищати. Хоча, звичайно, версії можуть бути різними, важко однозначно щось стверджувати. 

— Як би ви охарактеризували явище російських диверсійних груп в Україні, адже за допомогою таких груп можна дестабілізувати ситуацію в будь-якому місті нашої країни?

— Явище диверсійних груп є головним, тому що саме вони відіграють найнебезпечнішу роль по дестабілізації ситуації в Одесі. У нас це відбувається через невизнану Придністровсько-молдовську республіку. Одеська область має дуже довгий кордон з цією територією, і навряд чи весь кордон надійно закритий. Серед арештованих 2 травня людей певна кількість була саме з ПМР, а також — із Російської Федерації. 

 Одесити змогли самоорганізуватися і дати відсіч проросійським сепаратистам. Чи можна сьогодні говорити про зміни в характері одеситів?

— Безперечно. Молоде покоління, особливо ті, котрі виросли в незалежні часи і не знають совка, не хочуть бути в російському ханстві, вони хочуть жити в цивілізованій європейській країні. Я багато спілкуюся з науковцями, освіченими людьми, так-от, буквально 90% з них налаштовані жити в сильній українській державі. Є, безумовно, і інша частина населення — люмпени.

Я хочу відзначити серйозну роль в марші за єдину Україну 2 травня футбольних вболівальників харківського «Металіста», які об’єдналися з одеськими фанатами «Чорноморця». До них вже пристали одеські євромайданівці. Якщо міліція об’єднаються з народом, євромайданівцями, то, думаю, в Одесі вдасться стабілізувати ситуацію. На моє глибоке переконання, 80 % одеситів — це нормальні прагматичні люди, які люблять Одесу, Україну, і не хочуть жодної Новоросії чи щось подібне. І не треба забувати, що, згідно перепису 2001 року, в Одесі мешкають 67% етнічних українців. Правда, більша частина з них русифікована, але вони — українці.

Просмотров: 345 | Добавил: xEraseRx | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: